April heeft 2 gezichten... Winter en Lente


Hulp gezocht bij het Bijenhotel Hulhuizen200

 

De bijen bij het bijenhotel in Hulhuizen zijn weer aan het wakker worden. Je ziet ze, met dit mooie weer, al vliegen op zoek naar voedsel.

Zaterdag 26 maart gaan we zaadjes strooien, zodat er mooie bloemen komen waar onze bijtjes lekker van kunnen snoepen. En…. daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Alle kinderen en inwoners uit Hulhuizen of omgeving nodigen we uit om met emmertje en schep zaterdag naar het bijenhotel op ’t Hof te komen.

Als voorbereiding heeft Jo Rensen de grond rondom het bijenhotel al lekker los gefreesd zodat de zaadjes goed kunnen gaan groeien en bloemetjes gaan bloeien.

Vooraf krijg je uitleg wat er precies gedaan moet worden. Bang zijn dat deze bijen je kunnen prikken hoeft niet, want onze bijen uit het bijenhotel kunnen dat niet. (Solitaire of wilde bijen steken niet)

Hopelijk kom je ook. Tot a.s. zaterdag! We beginnen om 10.00 uur.


Een rondvaartboot passeert Hulhuizen aan de Waal.


Hulhuizen200 dankt J Martens Bouw en Timmerbedrijf als websitesponsor.

Jos neemt ook dit jaar de kosten voor de website voor zijn rekening.

www.hulhuizen200.nl

 

 

 

 

 

Wilt u ook sponsor worden? Neem dan contact op: hulhuizen200@gmail.com


Zie hier wjer un verhoal van onze Herman.Buurman

Dit keer geej ut over zuunig léve.

 

Geld bespaore ien de huushouwing


Um te beginne
Ku’j veul winne
Dör niks te kope
Ôk nie fietse en allinnig mar lope


Mak ’n gruuntehoek ien de hof
Mé’r alles d’r ien van slaot tot lof
Wortele en errappele mar vöral ôk prei
Gin koste a’j ’t eiges doe en altied vars grei.

Lees verder

 

 

 

De nieuwjaarsreceptie is definitief geannuleerd ivm Covid maatregelen door de overheid.


 Burendag 2021 voor buurtschap Hulhuizen

 

 

Na een bizarre tijd van Corona mocht Hulhuizen200 eindelijk weer een opstootje organiseren.

Op Zaterdag 25 september was het burendag in Hulhuizen met dit jaar extra aandacht voor het welzijn van de egels.

Nest- en schuilplaatsen zijn zeer belangrijk voor egels. Ze zoeken altijd naar een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen en om in te slapen, te overwinteren en soms zelfs om jongen in te werpen.

Je kunt natuurlijke nestplaatsen creëren, maar je kunt ook een egelhuisje bouwen of kopen. Een egelhuisje is doorgaans ontworpen om egels optimale overlevingskansen te bieden. 


Hulhuizen200 kon dankzij het Oranje Fonds een 16 tal huisjes aanschaffen en deze werden op burendag verloot onder de buren.

Met Welkoop Gendt werd hiervoor een leuke deal gesloten.

 

Zorgen voor de natuur = zorgen voor de egel

 

Het gaat momenteel slecht met de egel. In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Kom daarom nu in actie en maak van je tuin een thuis voor egels. Wist je dat de egel in bossen, tuinen en zelfs in steden leeft als er maar genoeg verschillende soorten planten, struiken, dieren en insecten zijn? Maak daarom van je tuin, straat of wijk weer een thuis voor dit bijzondere dier.

Download hier een gratis egelpakket van NatuurmonumentenDeze week Veerhuis Concordia haar eigen biermerk op de tap uitgebreid met een Hulhuizer Weizen!
Een doordrinkbaar hefeweizen met een heerlijke verfrissende smaak.


Tot ziens bij Veerhuis Concordia, Waaldijk 23 Gendt

 

 

 

 


Lingewaard doet Hulhuizen200 geannuleerd!

Het project Vlindertuin Mariakapel Hulhuizen wordt spijtig genoeg teruggetrokken uit de Lingewaard Doet actie.

Hulhuizen200 stapt uit het project, omdat het juridisch niet haalbaar is gebleken op het perceel.

Lever a.u.b. geen cheques in bij Hulhuizen200, maar doneer het aan een van de goede initiatieven. De al ingeleverde waarde cheques worden geretourneerd aan de geadresseerden.

Hulhuizen200 wenst alle deelnemers veel succes en plezier met de realisatie van hun projecten.Nieuw bij Spiegeloogies!

Paard(en) les

Heb je altijd al “iets” met paarden willen doen maar dan op een andere manier als op de manege? Wil je meer van paarden begrijpen op een fijne manier? Ook als je niets van paarden weet,nooit les hebt gehad maar toch graag iets met paarden wil doen?En als je al op een manege rijd....wat doe je dan als je pony/paard “NIET” met een zadel er op klaarstaat om te rijden? Eigenlijk word je dat niet geleerd op een reguliere manege.het is vaak opstijgen, een uur doen wat de juf zegt eraf en de volgende er weer op!

Wat heb je dan eigenlijk geleerd?

Bij mij leer je o.a. SPELEN MET PAARDEN⁃ Hoe poets je een paard zodat hij het ook fijn vindt?⁃ Hoe pak je zijn been op?⁃ Kunnen paarden communiceren?⁃ Wat zegt een paard dan eigenlijk, en hoe?⁃ Wat zeg jij tegen het paard, zonder dat je het in de gaten hebt?⁃ Hoe gaat het paard eigenlijk met jou om?⁃ Hoe haal je het paard uit de wei zonder dat hij wegloopt?⁃ Rijd je op het paard of rijd je samen met het paard? Dit gaan we allemaal leren en oefenen door middel van spelletjes naast en met het paard.

Vanaf de leeftijd 10-11 jaar.

Meisje (10 jaar) zegt - “Bij Els leer je dingen die je op de manege niet leert, bijvoorbeeld wat je kan doen als je een paard niet kent en dan toch doet wat je graag wilt”.

Wil je meer weten? Bel, app of mail me gerust!

Els MiddelhoekSpiegeloogies (coaching m.b.v. paarden)

't Hof 2 Hulhuizen

GSM 06-41496843


Dialect

Het behoud van Hulhuizens cultuurerfgoed is een van de doelstellingen van Hulhuizen200/Hulhuizen aan de Waal. 

Dit doen we om o.a historisch foto, video materiaal en verhalen te verzamelen en om deze content te publiceren via het Facebook kanaal ‘Hulhuizen aan de Waal’.

Tevens is het doel om het geschreven en gesproken dialect te behouden.
Lees het onderstaande rijmverhaal maar eens door.
Het is geschreven door Herman Buurman. Hij heeft de prachtige gave om gesproken dialect om te zetten naar geschreven tekst. Er is zelfs een compleet dialect woordenboek van zijn hand genaamd 'Op de blotes ien de nattes'. Het boek gaat over streektaal van de Over-Betuwe. (het oostelijk deel)

 

Heite sju

Daor lei’j’k dan as doje bout ien de vrie-zer van de winkel en allejekes koud Eigelik bun’k ’n stuk van ’n rund, van de dikke rib, gi’j wit wel zô’n punt

Laowe us trug gaon ’n hortje mar toen’k nog ’n koe was, dâ was hee bar’k Was nog mar né’r ’n jaoreke oud mâr mé’r ’t vrète gieng ’t alejekes fout

Daor hé prongeluk iets schèreps ien gezète en zonder erech hé’k dâ opgevrète Dâ gieng pien doewn aon een van mien mage’k kos nie mer ète en gieng d’r van klage

 

Lees het verhaal hier verder

 


Bewoners dragen bij aan een levend landschap rond Gendt en Doornenburg

 
Bloeiende bermen voor bijen en andere insecten, beschermen van steenuilen, aanplanten van meer
groen zoals hagen, heggen en hoogstamboomgaarden, aanpak van zwerfvuil of nieuwe wandelpaden?

Heeft u ideeën om het landschap rond Gendt en Doornenburg aantrekkelijker en meer beleefbaar te maken? Doe dan mee met Levend Landschap Gendt-Doornenburg, een initiatief van Stichting Lingewaard Natuurlijk, werkgroep Doornenburg, Gendt Vooruit, gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

U kunt uw wensen en ideeën voor een mooier landschap invullen op een formulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl/levend-landschap-gendt-doornenburg/

2021 03 11 Persbericht Bewoners Dragen Bij Aan Een Levendig Landschap Gendt Doornenburg
Word – 67,5 KB 516 downloads

 

Bloeiende bermen voor bijen en andere insecten, beschermen van steenuilen, aanplanten van meer groen zoals hagen, heggen en hoogstamboomgaarden, aanpak van zwerfvuil of nieuwe wandelpaden? Heeft u ideeën om het landschap rond Gendt en Doornenburg aantrekkelijker en meer beleefbaar te maken? Doe dan mee met Levend Landschap Gendt-Doornenburg, een initiatief van Stichting Lingewaard Natuurlijk, werkgroep Doornenburg, Gendt Vooruit, gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

 

Ideeën verzamelen voor Doornenburg en omgeving

Voor het Dorpsontwikkelingsplan Gendt zijn in 2019 al concrete wensen verzameld voor de omgeving. Ook voor Doornenburg zijn in 2019 zogenaamde speerpunten geïnventariseerd maar nog geen concrete wensen van inwoners. We zijn dan ook met name benieuwd naar de wensen van bewoners uit Doornenburg en omgeving over het landschap rond Doornenburg, bijvoorbeeld wat u het meeste waardeert. Wat is er verdwenen en is het waard om terug te brengen of wat zou u graag anders zien? Misschien heeft u zelfs al een concreet idee om uit te voeren én waar u zelf een bijdrage aan wil leveren? We lezen het graag! Graag inventariseren we alle wensen en ideeën. U kunt uw wensen en ideeën voor een mooier landschap invullen op een formulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl/levend-landschap-gendt-doornenburg/ van SLG.

 

Uitwerken en uitvoeren plannen

Als we de ideeën hebben verzameld, is de volgende stap om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Soms is daar wat geld voor nodig, nog vaker gaat het om samenwerking, een helpende hand of beschikbaar stellen van grond. Samen maken we het landschap rond Gendt en Doornenburg nog aantrekkelijker.

 

Levend Landschap Gendt Doornenburg wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaard en de Provincie Gelderland.
 

Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl.


De ooievaars zijn er weerWienter ien Hulleze


Spiegeloogies

 

Mag ik mij even voorstellen…

Mijn naam is Els Middelhoek en ik woon sinds december 2018 samen met mijn man en de paarden in het mooie buurtschap Hulhuizen (Gendt). Op deze fantastische locatie oefen ik ook mijn prachtige beroep uit. Mijn bedrijf heet SPIEGELOOGIES en ik coach mensen met behulp van paarden. Als je bij ons het terrein op rijdt met auto of fiets, dan ervaar je direct de ontspannen rust! Samen met de paarden Sandor (kruising Haflinger/Belg en Paddy (Tinker) hebben wij al vele mensen een stap (en soms hele grote stappen) vooruitgeholpen.

Waarom paarden?

Het fijne van paarden is, dat ze zo heerlijk in het moment zijn. Zij denken niet aan morgen of gisteren, want daar hebben ze geen invloed op. Daar kunnen wij mensen nog een boel van leren. Wat ze ook goed kunnen is aanvoelen of je in balans bent en als je dat niet echt bentwat er dan nodig is om de balans weer terug te vinden. Dat geeft rust en dat is nou net waarom paarden zo’n waardevolle aanvulling zijn op coaching.

Juist in deze spannende en rare tijd is het lastig om je balans op peil te houden. Wat kan je nog en wat is nog mogelijk? Wij als paardencoaches mogen nog werken, natuurlijk volgens de RIVM-richtlijnen. Als je iets anders doet dan anders, dan geeft dat nieuwe energie en leg je weer nieuwe verbindingen in je brein. Zo kun je er weer even tegenaan. Een frisse wind door de kop zullen we maar zeggen.

Wanneer is zo’n fijn balans-moment iets voor jou?

- Als je toe bent aan even tijd en aandacht voor jezelf;

- Als je graag in de buitenlucht bent en gewoon nieuwsgierig wat een coaching voor jou kan betekenen;

- Als je dit graag aan iemand wil geven als cadeau;-

Als je je Zoom en Teams collega-poppetjes even zat bent;

- Als je behoefte hebt aan een knuffel (met het paard);

- Als je een last hebt van “energie-lekkage”.

Wil je meer weten? Bel, app of vul het contactformulier in op de website www.spiegeloogies.com

Els Middelhoek (Spiegeloogies,

coaching m.b.v. paarden)

Tel: 06-41496843


Met trots presenteert Hulhuizen200 de website sponsor:

 

Bouw en Timmerbedrijf

Jos Martens.

Hulhuizenaar Jos Martens gaat net als voorgaande 3 jaren, nog 2 jaar de websitekosten van Hulhuizen200 voor zijn rekening nemen en daar zijn wij ontzettend blij mee.

Voor al uw bouwklussen is Bouw en Timmerbedrijf Jos Martens te bereiken onder het volgende telefoonnummer 06-12725771


Hulhuizen

'áj wil, dan méuj ók Hulleze zegge'

 

 


Hullezes Dialect

 

Knillis wil ’n meid!

Hi’j lup altied mette ha-nd ien tes
En is nog nooit aon ’n djen gewes
Hoe zou dâ komme? dik dartig is tie al
Hoe zou dâ toch zitte; wâ’r ’is ’t geval?

Mar Knillis, want zo hiette dâ jong
Astie doch aon ’n meid, dan lekte zien tong,
Rondum zien moel de lippe nat
Dan vuulde hi’j zich as ’n buskruutvat

    léés hier vjeder......


Terug kieke en met frisse moed het nieuwe jaar in.

 

Wat een jaar, wat een bizarre onwerkelijke tijd. De nieuwe 1,5 meter samenleving was voor het comité Hulhuizen200 wel een lastige opgave. De nieuwjaarsreceptie kon nog net doorgang vinden, omdat de Corona nog redelijk ver van ons vandaan was. Daarna was het geen feestje met Pinksteren, geen klootschiettoernooi en geen feestje in November. We konden gelukkig nog wel op 1,5 meter een Hulhuizer Premium biertje halen bij Hans Cornelissen op het mooie terras. De onthulling van dit bijzondere biertje was in ieder geval wel een van de hoogtepuntjes van de mooie zomer die we hebben gehad. Natuurlijk allemaal op de gepaste afstand van 1,5 meter. Ook de vergaderingen van de club werden dusdanig moeilijk in verband met de RIVM regels.

Het bijenhotel plus bijenlint en het ooievaarsnest hebben een jaarlijks onderhoud gehad.

Ook het project Bankje op de diek was een van de hoogtepunten. Na veel en goed overleg met de dijkverantwoordelijken en Gemeente Lingewaard, het Oranje Fonds en gulle sponsoren, kreeg Hulhuizen200 dan toch groen licht en plaatse tijdens burendag het lang gekoesterde bankje op de diek. Mevrouw Bets Cornelissen kreeg de eer om het bankje te mogen onthullen. De prachtige plek kiek uut op het uiversnest ien Hulleze.

 

De nieuwjaarsreceptie 2021 kan jammerlijk geen doorgang vinden, dit omdat de horeca tot 19 januari dicht moet blijven.

We gaan samen met Veerhuis Concordia bekijken wat er mogelijk is in 2021 en daar krijgt u via dit medium natuurlijk de info van. Met de vaccinaties in zicht, hopen we op een beter jaar.

 

De leden van Comité Hulhuizen wensen u een hele fijne jaarwisseling toe en we zien elkaar in het nieuwe jaar vast en zeker terug bij een van onze evenementen.

Blief gezond en let un biétje op mekoár,

Groeten namens het Comité Hulhuizen200 en graag tot ziens.

Wilco Witjes

 


Mededeling: Door de Covid-19 en mede de maatregelen van het RIVM is de nieuwjaarsreceptie 2021 van Hulhuizen200 in samenwerking met Veerhuis Concordia jammer genoeg geannuleerd.Burendag: Buurtbank "Kiek op Hulleze" onthuld

Burendag 2020 in Hulhuizen

In het kader van de Nationale Burendag 2020 presenteerde Comité Hulhuizen200 op de
Waaldijk naast de afrit Molenstraat, een zitbankje met een riant uitzicht richting het
ooievaarsnest.


Het Oranje Fonds en diverse lokale sponsors financierden dit project en Comité
Hulhuizen200 nam de plaatsing van het bankje voor haar rekening.
De eer om het bankje officieel te onthullen was aan Mevrouw Bets Cornelissen. Onder
toeziend oog van het Hulhuizens publiek en met hulp van haar zoon Gerus Cornelissen,
onthulde ze met veel plezier en verve het zitbankje.


‘Mevrouw Cornelissen heeft de respectabele leeftijd van 90 jaar en is misschien wel de
oudste inwoonster van De Heerlijkheid Hulhuizen. Ze woont in de Molenstraat en vond
het een hele eer om de handeling te verrichten. Mevrouw Cornelissen verklapte dat ze
toch wel een klein beetje zenuwachtig was geweest, maar ze straalde en sprak de hoop
uit dat er maar veel mensen plezier van dit zitbankje mogen hebben’, aldus voorzitter
Wilco Witjes van het Comité Hulhuizen200.

Het Comité wenst iedereen veel plezier met deze nieuwe aanwinst voor
Hulhuizen

Het plekje is omgedoopt tot ‘Kiek op Hulleze’


Speciale dank gaat uit naar Waterschap Rivierenland welke de
Heeft u ideeën voor een volgend project waarmee het Comité Hulhuizen200 zich kan
bezighouden? Meld u zich dan via hulhuizen200@gmail.com.

 

Hoeveel sterren geef je dit project?

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

joost
2 jaar geleden

Prachtige locatie en een mooi gebaar om deze dame de eer te gunnen van presenteren.


Preventief onderhoud H200 Ooievaarsnest

Vanavond heeft het Comité Hulhuizen200 groot onderhoud gepleegd bij het ooievaarsnest H200 aan de Waaldijk.

Het was een prachtig broedseizoen. Maar liefst 2 kerngezonde ooievaars zijn liefdevol grootgebracht door hun ouders. De jonge ooievaars zijn nu uitgevlogen en was een zeer succesvol nest te noemen.
De ouders zitten nog maar sporadisch op het nest en de wei is kurkdroog. Een perfecte tijd om het grote onderhoud te doen.

Wouter Hageman heeft een prachtige hoogwerker ter beschikking gesteld, waarmee we vrij eenvoudig bij het nest konden komen voor de werkzaamheden.
Jos v Betuw heeft samen met Wouter de hoogte opgezocht.
Het nest is vrij gemaakt van rommel en het viel op dat het vrij was van plastic en touw. (Touw was vorig jaar een boosdoener, omdat er een jong in verstrikt was geraakt.) Misschien hebben de ouders geleerd van vorig jaar. 😉
Verder is de paalvoet opnieuw in de teer gezet door Paul, Eddie en Frans. Dit om het levensbehoud maximaal te verlengen. Kortom, met dit onderhoud is het Hulhuizen200 nest weer helemaal klaar voor het volgende broedseizoen.

We willen familie van Aalten hartelijk danken voor het gastvrije ontvangst incl de koffie en het gebak.

Verhuurbedrijf Wouter Hageman is het juiste adres voor het huren van een hoogwerker of een verreiker: Voor veilig werken bij klussen op (grotere) hoogte bieden wij de geschikte hoogwerker. Kortom zorgeloos hoogwerken tot wel 26 meter hoogte.

Wij verhuren onder andere: Hoogwerkers, autohoogwerkers, schaarhoogwerkers, masthoogwerkers, 1-persoons lift hoogwerkers, zelfrijdende hoogwerkers en aanhanger hoogwerkers

Bel 0481-425000 voor alle info of kijk op www.wouterhageman.nlVeerhuis Concordia tapt vanaf vandaag hun eigen biermerk!

Veerhuis Concordia maakt de gekoesterde droom waar en presenteert vandaag hun eigen biermerk.

Hans, Ingrid en Harrie Cornelissen presenteren u met trots:

Hulhuizer Premium Pilsner.

 

Met de rijke historie van Veerhuis Concordia dat begint in 1888, heeft de familie Cornelissen een eigen kwaliteitsbier. Een smaakvol pils, met een verfrissende herkenbare smaak. Gebrouwen met de grootste zorg en voorzien van de fijnste mout, de mooiste hop heldere natuurzuiver water uit eigen bron. Een prachtig goudkleurige pils met een volle schuimkraag. Deze pils bevat 5% alcohol.
Het logo draagt een afbeelding van een zalm en gerefereerd aan de zalmvisserij in Hulhuizen. Het logo is ook doorgevoerd op de buitenverlichting, viltjes, bierkranen en glazen.

Het biermerk is exclusief te verkrijgen in het café en op het terras.

 

Tot ziens bij Veerhuis Concordia.

Waaldijk 23, Gendt

 


4 ooievaars op het Hulhuizen200 nest

 

Het gaat fantastisch met 'onze' ooievaars. Maar het nest lijkt wel een beetje klein aan het worden als het hele gezin thuis is.

Zie het ingezonden filmpje van Kitty Peters

 

'Met zn viere op un kleine vierkante meter, dan wurdt ut toch tied dat dr urgus poar goan uutvliege, mar ja die kleine hebbe ut nog goe tuus dus wurum zulle ze hoast make um te goan wa?!', aldus Kitty.


Hulhuizen

'áj wil, dan méuj ók Hulleze zegge wáh'.....


Update:

Dit nest met jonge Torenvalken kun je gemakkelijk vinden aan de Waaldijk, nabij de afrit van de Molenstraat. Als je de polder inkijkt kun je 'm bijna niet missen. Met maar liefst 6 jongen is dit een groot nest te noemen.


Hulhuizen geniet op de tweede Pinksterdag.

Als je naar de bijgevoegde beelden kijkt, dan weet je precies wat we bedoelen.

Jos van Betuw was vanochtend weer vroeg op pad om beelden te schieten van het ooievaarsnest. We zien 2 jonge ooievaars die liefdevol worden verzorgd door de beide ouders. Het bed wordt even opgeschud en het eten gebracht. Het loopt allemaal volgens het boekje

Een vriendelijke dame knoopt en passant even een gesprekje aan met Jos, en dat geheel wilden we jullie niet onthouden.


Uit de oude doos.

Door het covid-19 virus zijn alle evenementen afgelast tot minstens 1 september. Ook het Pinkster aan de Waal 'Klootschiet'  kampioenschap ligt op zijn gat en dat vindt het Comité Hulhuizen200 erg kl.te. Het comité schuift de gemaakte plannen door naar het volgende jaar.

Om de boel toch een beetje op te vrolijken, haalt Hulhuizen aan de Waal een film uit het archief.

Pinksterfestijn 2015
Dat er in Hulhuizen een feestje gevierd kan worden, laten we in dit film nog één maal zien. Misschien sta jij er ook wel op.Blijf gezond, houd afstand en pas een beetje op elkaar.


Belangrijk bericht t.a.v. Pinkster aan de Waal

Door de aangescherpte maatregelen van de RIVM in verband met het Covid-19 virus worden alle evenementen in Nederland tot 1 juni afgelast, ongeacht het aantal bezoekers. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor het Pinksterweekeinde in Hulhuizen. Het 'Pinkster aan de Waal' is geheel geannuleerd

We hopen volgend jaar wel een 'Pinkster aan de Waal' te kunnen organiseren.Een jasje van ijs beschermt de bloesem.

Nachtvorst? Een ramp voor fruitbloesems omdat de bloesems het mogelijk niet zouden overleven. Daarom zetten fruittelers alles op alles om de vorst uit de bloesem te houden. Ze doen dit door de bomen nat te sproeien, zodat stollingswarmte de temperatuur nét hoog genoeg houdt.

Zie hier een mooi beeld ervan vanochtend in de Molenstraat.Januari 2020, De eerste ooievaar is alweer gesignaleerd in Hulhuizen aan de Waal.

Deze vogel heeft al diverse uren doorgebracht op het nest in het weiland aan de Waaldijk. Zou dit een voorteken kunnen zijn van een mooi jaar voor het Hulhuizen200 nest

Weten wanneer uw afval wordt opgehaald in Hulhuizen? Gebruik deze afvalwijzer.

Vanaf 1 januari 2020 wordt uw restafval nog maar één keer in de vier weken opgehaald. 

Wilt u weten wanneer wij uw restafvalcontainer komen legen? Of wanneer wij uw GFT- en PMD ophalen?

Bekijk dan hier de Hulhuizense afvalkalender.. Hulhuizen200 is blij met de website sponsor in 2020!

Jos Martens Bouw en Timmerbedrijf GSM 06-12725771

 

 

De 7 jarige Jan Cornelissen aan het werk als bakkershulp bij bakkerij Roelofs aan de Waaldijk.


Is óns Overbetuws dialect aan het verdwijnen?

A-j plat kun proáte, dan moi ut nie loáte!

Woorden als wiendstil, reupele, joechjache, ulk, dreug, stinoave, ojjeklojje of verknoefeld zijn woorden die uitstervende zijn. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de zeer grote woordenschat in ons dierbare 'bezit'.

We hebben het hier over 'het Gendts' of 'het Doornenburgs' zoals te horen is in het filmpje.

Het Overbetuws is het dialect van de streek Over-Betuwe, het deel van Lingewaard. Dit dialect sluit goed aan bij de dialecten in het Rijk van Nijmegen, de Liemers, het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg. Het verschilt daarentegen merkbaar van het Nederbetuwse dialecten.

Een belangrijk verschil met dat laatste dialect is de uitspraak van de Standaard Nederlandse ij en ui. In het Neder Betuws klinken die ongeveer als in het Nederlands, in het Over Betuws klinken ze nog altijd als ie en uu.
Een even belangrijk verschil is het voorkomen van umlaut in verkleinwoorden (b.v. boek - buukske, dop - döpke), wat in het westen van deze streek ontbreekt.

Als je te paard door het Nederlandse taalgebied van vijfhonderd jaar geleden zou hebben gereden, dan zou je niet één vorm van Nederlands hebben gehoord. In onze streken klonken allerlei varianten van het Laagduits, een groep dialecten die van hier tot ver achter Berlijn werd gesproken.

Het dialect was tot aan het begin van de eenentwintigste eeuw nog dominant in het niet-verstedelijkte gebied van de Overbetuwe. Onder invloed van de steden Arnhem en Nijmegen, waar dialect bijna alleen nog door de ouderen wordt gesproken, neemt net als elders, het gebruik jammerlijk af....


Hulhuizen in de 70 Jaren

 

Er zijn oude filmbeelden van Hulhuizen opgedoken. Deze gaan we u natuurlijk niet onthouden.

Te zien is o.a. het bunkerschip, de camping en het Veerhuis Concordia.Verder zien we de voetbalvelden van SV Hulhuizen en beelden van 't Hof.

Deze beelden zijn anoniem aangeboden aan Hulhuizen aan de Waal, waarvoor hartelijk dank.


Excursie steenfabriek 'De Zandberg".

 

 In de geschiedenis van Hulhuizen heeft de steenfabricage al een 2 tal eeuwen een cruciale rol gespeeld.

Daarom organiseert Hulhuizen200 op zaterdag 23 november om 09:00 uur in de ochtend, een bezoek aan steenfabriek 'de Zandberg' in Gendt.

 

Excursie is vol.


Nieuwjaarsreceptie Hulhuizen op 11 januari 2020, vanaf 16:00 uur

Zet 'm in uw agenda!

Comité Hulhuizen200, Hulhuizen aan de Waal en Veerhuis Concordia nodigen hierbij alle Hulhuizenaren, oud bewoners en iedereen die ook maar enigszins raakvlakken met Hulhuizen heeft, van harte uit voor een toost op het nieuwe jaar.

Bij goed weer zal er een groot springkussen klaar staan voor de kinderen.

U wordt vanaf 16:00 ontvangen, met een welkomstdrankje in Veerhuis Concordia, Waaldijk 23, Hulhuizen


Hulhuizen aan de Waal

Al eeuwen leeft men in Hulhuizen samen met de rivier.

Het water en de dijken om ons daartegen te beschermen, zijn in Hulhuizen nooit ver weg te vinden. Het brengt kalmte en rust, rijkdom maar soms ook onrust. Het stromende water glijdt naar omlaag, verhelderd door de klanken van haar muziek uit de golven zachtjes slijpend over de rotsen en keien. En verenigd met haar natuur.

 

Kent u de Facebook pagina van Hulhuizen200 ook?

Hulhuizen aan de Waal is een Facebookpagina voor iedereen die ook maar enigszins raakvlakken heeft met Hulhuizen.Oude glorie, Radio Popamo vanuit Hulhuizen

In het begin van de jaren 80 waren er veel illegale radiostations in de Nederlandse ether te vinden. Landelijke stations als Radio Veronica en Miamigo waren de grote jongens. Lokaal hadden we in onze regio Radio Standje by, Radio de Grijze Duif, Keizerstad radio enz enz.
In Hulhuizen waren een 4 tal enthousiaste jonge knapen actief in 1981 tot 1983 met hun Station 'Radio Popamo'. Deze 4 jonge kerels hadden allen hun roots in Hulhuizen.
Er werd een zware illegale FM zender gebouwd door Matias Brom en de uitzendlocatie was een publiekelijk "geheim". Iedereen die de mannen kenden, wisten natuurlijk dat het illegale station niet in Hulhuizen stond, maar zich had gevestigd in de corridor van de kassen bij Schouten in de Kommerdijk. Er werd geld geïnvesteerd aan apparatuur zoals draaitafels, mengpaneel en microfoon. De muziek bestond voornamelijk uit polka, levensliederen en Duitse schlagers, maar ook de popmuziek werden bijeen verzameld om zo de ether in te slingeren.
Om zonder vergunning een radiostation te runnen was niet gemakkelijk. De radiocontrole dienst was ook actief in de regio en hebben de mannen een paar keer angstige momenten bezorgd. Zo heeft een van de DJ's een keer de zender onder zin arm moeten nemen en dwars door de resent omgeploegde akkers van de Hagevoort. Vluchtend voor de opsporingsdienst, maar de zender werd hierdoor gered. Zo zijn er vele verhalen die de heren op tafel kunnen leggen.

Inmiddels zijn het oudere wijze mannen met een ontdeugende jeugdige inslag en denken soms met weemoed terug aan de tijd die vervlogen is.

 

Hier een opname uit 2017.Heel Hulhuizen zoemt

De ingezaaide velden staan momenteel prachtig te bloeien. Het wemelt van diverse bijensoorten, hommels en vlinders. Er is grote bedrijvigheid te constateren om het bijenhotel. Het initiatief om een bijenlint te creëren en een bijenhotel te plaatsen en heeft goed zo bijgedragen aan een iets beter klimaat voor de insecten. Het is een bezoekje waard. 

Zaterdag 3 augustus heeft een deel van Hulhuizen200 samen met Jos v Betuw een onderhoud uitgevoerd op de waterschap strook aan de Molenstraat.Stop de ontgassing van binnenvaart tankers in ons leefgebied.

In de omgeving van Hulhuizen, Gendt,Doornenburg worden mensen blootgesteld aan schadelijke dampen, waaronder kankerverwekkend benzeen. Die stoffen komen vrij wanneer binnenvaarttankers varend hun laadruimte ‘ontgassen’; tijdens de vaart blazen ze de gasvormige resten van hun lading de buitenlucht in om hun tanks schoon te blazen. In Duitsland is het ook verboden, maar daar wordt een actief controlebeleid toegepast. Daarom gaan de rederijen eerst bij Lobith de grens over en blazen de reststoffen uit de tanks in Gelderland leeg.

Het ontgassen is verboden door de provincie Gelderland, gevaarlijk voor volksgezondheid, maar door nalatigheid van de overheid is een bestuurlijk labyrint geschapen waarin varend ontgassen verboden lijkt, maar niet bestraft wordt. En ondertussen gaat het ontgassen gewoon door...

De stelling moet duidelijk zijn: Bescherm de inwoners die langs de rivier wonen, houd een actief handhavingsbeleid en beboet dit soort praktijken.In de omgeving van o.a. Hulhuizen, worden mensen blootgesteld aan schadelijke dampen, waaronder kankerverwekkend benzeen.

 

Bescherm inwoners die bij de rivier wonen. Houd een actief handhavingsbeleid. Beboet dit soort praktijken!

Teken daarom hier deze petitie
Dank u wel

Meld altijd een verdachte situatie!

Loket meldingen leefomgeving Gelderland:

Telefoonnummer 24/7 026-3599999

 

#OmroepGLD #provgelderland #provGld #dgbetuwe #lingewaard

 

In dit te downloaden document staan telefoonnummers van de meldkamers.

Melding Ontgassen Scheepvaart GLD
Word – 136,4 KB 816 downloadsKuikens geboren in Hulhuizen?

 

Heugelijk nieuws vanuit "de Heerlijkheid Hulhuizen".

Volgens ooievaarskenners zijn er kuikens geboren op het Hulhuizen200 nest. Dit is blijkbaar te zien aan het voedergedrag van de ouders.

Kom maar eens een kijkje nemen aan de Waaldijk, ter hoogte van de afrit Molenstraat in Hulhuizen.

Ooievaars leggen gemiddeld 3 tot 5 eieren, welke 33 dagen worden bebroed. Ze beginnen echter veelal bij het tweede ei al met broeden en daardoor komen de jongen dan ook met tussen pozen van 1 of 2 dagen uit het ei.
Bij de geboorte weegt een ooievaar ruim 60 gram en het is niet direct moeders mooiste. Ze zijn dik, gedrongen en grijs, maar daarin komt redelijk snel verandering. Bij voldoende voedselaanbod ontwikkelen ze zich voorspoedig. Na 20 dagen is het gewicht toegenomen tot 1,5 kilo en consumeren ze ruim 500 gram per dag waardoor ze dagelijks wel zo'n 200 gram in gewicht toenemen. Het gevolg hiervan is, dat al na 2 maanden de jonge ooievaar voor het eerst zijn vleugels uitslaat en het nest kan verlaten. Voor de oudervogels is dan de drukke periode van voedsel zoeken voorbij, want bij een gemiddeld aantal jongen moeten ze dan minstens 4 kilo aan voedsel voor hun kroost verzamelen.

Hoeveel jongen er momenteel zijn, is jammer genoeg niet duidelijk. Evenals de hoeveelheid eieren die gelegd zijn. We zouden met een drone kunnen gaan kijken, maar kiezen ervoor om het prille gezin geheel met rust te laten. Als je van dichtbij zou gaan kijken, houden de jongen zich erg rustig, De kuikens houden zich om zichzelf te beschermen als het ware dood. Ze maken zich ‘klein’, door zich diep in de nestkom te drukken.
Hulhuizen200 vlag

De vlag van Hulhuizen200 is nu bijna 2 jaar oud en er zijn vragen vanuit het buurtschap, om een herdruk uit te geven door Comité Hulhuizen200. 
We willen dit graag organiseren, maar via voorinschrijving kunnen we eerst inventariseren of er genoeg animo voor is.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de aantallen en veel afname bij de leverancier is natuurlijk meer korting.... Ter indicatie van de kosten: De vorige vlag van 150x100 was €15,- en het grote model van 200x150 was €50,-

Als er een overzicht is over de aantallen, dan pas kunnen we tot bestellen overgaan. Inschrijven doen we hier


Bijenhotel in De Heerlijkheid Hulhuizen.

2e Paasdag

 

Op maandag 22 april (2e Paasdag) was het landelijke zaaidag voor bijen en vlinders, een initiatief van de landelijke Bijenstichting. In Lingewaard bestede we hier ook aandacht aan. Je kon helpen met het  inrichten van het bijenhotel en het inzaaien van een weiland naast ’t Hof 2 te Hulhuizen.

 

Wat was er allemaal te doen?

- Workshop Bijenhotel inrichten 
- Springkussen voor de jeugd
- Imkers geven uitleg
- Diverse soorten Honing te koop
- Lingewaard Natuurlijk aanwezig
- Natuurmonumenten staat er met een infobus
- Helpen met bloemenbedden inzaaien
- Afhalen zakje bloemenzaad t.b.v. het Bijenlint in Hulhuizen


Hobby imker Theo Rasing

uit "De Heerlijkheid Hulhuizen".

Aan de Waaldijk 4 in Hulhuizen, heeft hobby imker Theo Rasing zijn bijenvolken zitten. Op dit moment heeft hij 4 volken thuis staan en 4 volken zijn voor de bestuiving van kersen naar de boomgaard van zijn oudste zoon. Er zijn momenteel 4 kasten bewoont thuis, en tellen soms tot wel 50,000 bijen per kast als inwoners. "Een honingbij kan wel 3 kilometer van haar kolonie een voedselplant (drachtplant) vinden", vertelt Theo. 
Waar honingbijen sociale levenswijze hebben, doet de solitaire bij alles alleen. 
De honingbijen zijn druk met realiseren van een nest, het zoeken van voedsel en het leggen van eitjes. De honingbij kan wel 3 kilometer van haar kolonie, een voedselplant (drachtplant) vinden. Honingbijen vliegen op meerdere soorten planten, en zijn dus minder afhankelijk van het biotoop. 

Wilde bijen daar in tegen hebben vaak een heel speciale relatie met hun directe omgeving. Soms zijn ze voor hun voedsel (nectar en stuifmeel) geheel afhankelijk van één soort plant. 
Ook zijn er soorten die uitsluitend in zanderige bodem nestelen zoals de schorzijdebij. De actieradius, het gebied waarbinnen een bij voedsel zoekt, is niet erg groot en mede afhankelijk van de grootte van de bij. Wilde bijen vliegen vaak op planten waar honingbijen 'hun neus voor ophalen'. Het vervoer van het stuifmeel, eiwitrijk voedsel voor de larven, gebeurt ook per soort verschillend. Enkele soorten hebben zogenaamde korfjes aan hun achterpoten, anderen zoals metselbijen hebben lange haren aan hun buik, buikschuier genoemd, waartussen de stuifmeel pollen goed blijven zitten.

Maandag zal Theo Rasing ook aanwezig zijn bij Héél Hulhuizen Zoemt. Hij beantwoord al uw vragen betreffende de Bijen.

Héél Hulhuizen Zoemt
www.hulhuizen200.nlOok sponsor worden van Hulhuizen200? Informeer naar de mogelijkheden.

Mail naar hulhuizen200@gmail.com

 


Wildlife Hulhuizen 

Hulhuizen is omringd door natuurgebieden als de Gendtse polder, de Klompenwaard en aan de overkant van de Waal is de Millingerwaard te vinden. Vol met een diversiteit van dieren. Deze wildlife foto's zijn in de omgeving van Hulhuizen gemaakt door natuurfotograaf Harm Vriend.

Ze lijken zo een natuurmagazine in te kunnen.

Heeft u ook foto's die u wilt laten zien? 
Mail ons: hulhuizen200@gmail.com

 

Buurtprevent Hulhuizen heeft bijna 160 leden verspreid over heel Hulhuizen. Maar wist u dat er ook een verbinding is met 20 andere buurtapps in onze regio? De beheerders hiervan houden elkaar op de hoogte en indien nodig kan er snel worden geschakeld tussen de verschillende wijken.


Ooievaars in Hulhuizen

Sinds 22 maart vertoeft er een koppeltje Ooievaars op het H200 nest in Hulhuizen. Je kunt ze komen bekijken op de Waaldijk, nabij de afrit van de Molenstraat.

Dialect

D'n ezel stéé'j be'j ut hek. -

Hulhuizen : 'áj wil, dan méuj ók Hulleze zegge wáh'.....

- En ge mot 'r gewès zien!

 

Het dialect is jammer genoeg aan het verdwijnen in de regio zegt men. Maar hoe is het in Hulhuizen aan de Waal en omgeving gesteld met het 'plat proate'? Laat hieronder een antwoord achter op de poll.

Proát ge'j plat?Eerste ooievaar op het nest! 

Er hangt lente in de lucht en er heerst een kleine opwinding in Hulhuizen aan de Waal.

Heden ochtend is er namelijk een eerste geïnteresseerde inspectie geweest van een heuse ooievaar op het kersverse nest van Hulhuizen200.
Het betreft volgens een kenner aannemelijk een Juveniel (een jong dier dat niet meer volledig afhankelijk is van ouderzorg) Dit is te herkennen aan de kleur van de snavel. Oudere ooievaars hebben een rood-oranje snavel en deze is nog best wel donker.
We kregen dit fantastische bericht van de enthousiaste beheerders Eddie en Mieke.Zoektocht naar verdwenen kasteel Hulhuizen

nu eindelijk echt van start.

Een heuglijke dag voor buurtschap Hulhuizen in Gendt. Eindelijk kan de Historische Kring Gente met een grondradar de bodem afspeuren naar restanten van Kasteel Hulhuizen.

Gerico de Vries van de Historische Kring Gente: 'Het is zo spannend. We hopen deze zaterdag echt meer te weten te komen over het kasteel. Hoe groot is het? Wat ligt er nog? We hopen dat er vandaag echt meer duidelijkheid komt.'

Het bedrijf Euroradar gaat het onderzoek uitvoeren. Het geluk voor de historische vereniging is dat een medewerker van dit bedrijf zelf in Gendt woont. Hij gaat het werk dan ook zelf doen. 'Het onderzoek gebeurt met een quad met daar achteraan een soort slee. Daarop zit dan de radarapparatuur. De quad rijdt eerst in een soort grof raster over het terrein en daarna kunnen we altijd nog preciezer gaan speuren', legt De Vries uit.

Of er meteen veel duidelijk wordt, is afwachten. De gegevens worden later ook nog verder uitgewerkt. Op 3 april wil de Historische Kring Gente de resultaten officieel presenteren.   Lees meer...Kasteel Hulhuizen

 

H200 is blij met de nieuwe web sponsor!

Jos Martens Bouw en Timmerbedrijf, GSM 06-12725771Zalmvisserij in Hulhuizen

 

Op en langs onze grote rivieren is al heel lang gevist. Hulhuizen had rond 1900 een vloot van ruim 20 bootjes, welke allen onder vergunning op zalm visten. Het visrecht behoorde tot de heerlijke rechten van de hertogen van Gelre, die het in leen gaven aan adellijke families en later ook wel aan kerspels of steden. Lees meer...

 

 


Deze herdenkingsplaquette is geschonken door het Comité Hulhuizen200 voor alle inwoners van Hulhuizen.De poál stéé fier overend....

Het Ooievaarsnest staat op zijn plek en Comité Hulhuizen200 sluit hierbij het project Ooievaarsnest in Hulhuizen af. Nu is het afwachten op de eerste bewoners van het nest. Het Comité kan natuurlijk geen garantie afgeven op bewoning, maar we denken dat het wel goed komt.

Het was een prachtige winterochtend met een mooi zonnetje en het materieel en manschappen van Boomkwekerij Lingewaard leverde goed werk. Alle voorbereidingen en afspraken werden uitstekend nagekomen en dit pakte uitstekend uit. Na het plaatsen van het ooievaarsnest, werden de belangstellenden gastvrij ontvangen in de koeienstal van de familie v Aalten, alwaar de koffie klaar al stond te pruttelen. Na de officiële overdracht aan landeigenaren Mieke en Eddie v Aalten, werd er een lezing gegeven door Piet v Andel. Hij vertelde over het leven van de ooievaars en de Ooievaarsopvang Herwijnen, waarvoor hij zich als vrijwilliger inzet. 

Al met al weer een bijzondere dag in de 'Heerlijkheid Hulhuizen'.Hulhuizen200

Hulhuizen was in 2017 200 jaar bij Nederland. Reden genoeg om een feestje te organiseren. Speciaal voor deze gelegenheid is door een club enthousiaste buurtgenoten Comité Hulhuizen200 opgericht, die het 200 jarige jubileum niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan.. Zo is er op 1 april 2017 een zoektocht geweest naar het verdwenen kasteel Hulhuizen. Het is in De Gelderlander en op Omroep Gelderland uitgebreid te zien en te horen geweest. Dit was een geslaagde 1 aprilgrap met een serieuze ondertoon. Op 1 maart 2017 was er een tentoonstelling welke de overgangsperiode van Kleefse enclave tot Koninkrijk der Nederlanden liet zien. De lezing ging uitgebreid over de geschiedenis van Hulhuizen. Dit hebben we samen met Historische Kring Gente georganiseerd. Er is zelfs een speciale editie van Ganita Mare over Hulhuizen uitgebracht. Op 22 april 2017 werd het 200 jarige bestaan van Hulhuizen onder Nederlandse vlag gevierd. Later in het zelfde jaar deden we mee met het televisieprogramma Zomer in Gelderland en probeerden we tot mooiste plaats van Gelderland verkozen te worden. Hier werd een fantastisch springkussen gewonnen voor de Speelweek Hulhuizen. Tijdens Pinksteren 2018 was er een heus Open Kampioenschap Klootschieten in Hulhuizen. Verder wordt ieder jaar een Nieuwjaarsreceptie georganiseerd bij Veerhuis Concordia en deze wordt erg goed bezocht. Comité Hulhuizen200 werd in 2017 zelfs genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs en daar waren we natuurlijk erg trots op! 

Aangezien de behoefte er is voor activiteiten en dergelijke, is besloten om Comité Hulhuizen200 voort te laten bestaan.


Het logo van Hulhuizen200 bevat een drietal herkenbare objecten: Boerderij De Munnikhof, de kraan van Scheepswerf 'De Vahali' en de Mariakapel. Alle drie kenmerkend voor de geschiedenis van Hulhuizen. Deze is ontworpen door BONtwerp.


Deze website H200 is voor iedereen die ook maar enigszins een warm hart toedraagt aan 'De Heerlijkheid Hulhuizen'. Al eeuwen leeft men in Hulhuizen met de rivier.
 

Het water en de dijken om ons daartegen te beschermen, zijn in Hulhuizen nooit ver weg te vinden. Het brengt kalmte en rust, rijkdom, maar soms ook onrust. Het stromende water glijdt naar omlaag, verhelderd door de klanken van haar muziek uit de golven en slijpend over de rotsen van de kribben. Verenigd met haar natuur.


Hulhuizen

'áj wil, dan méuj ók Hulleze zegge wáh'.....
 © copyright op de inhoud van deze website. De inhoud van deze website mag niet zonder toestemming van de eigenaar worden gekopieerd.