Sponsors bedankt!

 

 

 

 

22 april, dé Feestdag in Hulhuizen!

Ai wil méuj ók Hulleze zegge.

 

 • 22 april: Dé feestdag voor iedereen die Hulhuizen een warm hart toedraagt.

Voor Hulhuizense begrippen zal er een grootse braderie zijn met een diversiteit aan marktkramen, welke grotendeels lokale bezetting heeft.

Radio Popamo, in de jaren 80 een begrip in de Betuwse Etherzal nog eenmalig schitteren. Dit was hét radiostation voor de zaterdagmiddag in Hulhuizen en omgeving. De rebelse jeugdigen uit Hulhuizen zijn inmiddels stuk voor stuk goedgebekte 50ers geworden, en ze zullen een 4 uur durend radioprogramma verzorgen met terugblikken en anecdotes van hun avonturen. De feestdag zal een reünie achtig karakter hebben waarbij oud bewoners, huidige bewoners, (oud) medewerkers van alle bedrijven in Hulhuizen, Jong en oud, kortom alle mensen die ook maar enigszins raakvlakken hebben met het buurtschap Hulhuizen. Er zal veel muziek zijn, Er zullen artiesten optreden, een loterij wordt gehouden, een luchtkussen voor en een heuse muzikale ballonnen clown voor de kleintjes en nog veel meer………

Het programma start om 14:00 met een concert van Harmonie St. Caecilia uit Gendt. Om 15:00 zal er een grootse officiële sleuteloverdracht en vlaggen ceremonie plaatsvinden door o.a. een vertegenwoordiger uit het Duitse Kleve, locoburgemeester Herr Gietemann en Burgemeester Marianne Schuurmans. Deze overdracht zal een historisch karakter hebben, waarin de transitie van de Cleefse enclave naar de Staat der Nederlanden zal worden verbeeld.

Komt allen en vier het feestje met ons mee.

Locatie: Waaldijk 23 bij Café Concordia en Camping Waalstrand

Voorlopig programma:

 • 14:00 Start braderie
 • 14:00 springkussens voor onze jonge vrienden.
 • 14:00  Harmonie St Caecilia speelt een concert op het hoofdpodium
 • 14:00 Groot terras voor podium
 • 14:00 De reizende tentoonstelling over de Kleefse enclave in de serre
 • 14:00 Café Concordia is als Proathuus ingericht, Hier kan gezellig worden bijgekletst
 • 15:00  Officiële sleuteloverdracht met een vlaggen ceremonie
 • Na de ceremonie om ongeveer 15:15 Radio Popamo in reünie     
 • Diverse artiesten zullen optreden tijdens het programma van Radio Popamo
 • 19:00 einde braderie, daarna avondprogramma. 

De toegang is natuurlijk geheel gratis.


Op de foto het voltallige Comité Hulhuizen200 samen met de Bürgermeisterin Sonja Northing van Kleve en de plaatsvervangende Burgermeester van Kleve, Josef Gietemann. Evenals onze eigen burgemeester Marianne Schuurmans, zijn beide op 22 april onze gast.

 


Dé feestavond in Hulhuizen!

 • 22 april  Avondprogramma:


Vanaf 20:00 heeft het Comité Hulhuizen200 een ongedwongen reunie achtige feestavond voor u in petto, met diverse acts. Heerlijke muziek in de zaal, een gezellig praathuis in de serre, kortom geheel ongedwongen feest met buren, oud bewoners, enz enz.

De musicale medewerking komt van Hulhuizenaar Party-DJ John.

De avond wordt nóg leuker door de SURPRISE ACT welke we in petto hebben. Het motto van deze act is´Anytime, anyplace, anywhere… Let´s do it and feel the Groove!  Laat u verrassen! Dit mag u zeker niet missen.

 • De entree is natuurlijk geheel gratis gebleven, dankzij bovenstaande sponsors.

 


 

 

spandoek_voorbeeld

 


Lezing Hulhuizen, 200 jaar bij Nederland

Lezing over Hulhuizen op 1 maart, de officiële dag dat Hulhuizen 200 jaar geleden Nederlands werd. Door Geert Visser in samenwerking met Hulhuizen 200.

Het was een groot succes en de zaal zat meer dan vol.

Van de Gendtse buurtschappen is Hulhuizen – niemand zal ons dat kwalijk nemen – de meest bekende. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van dit gebied. Het is langer Duits geweest dan Nederlands. Pas tweehonderd jaar geleden, om precies te zijn op 1 maart 1817, ging de oude Kleefse enclave over naar ons land en werd Hulhuizen ingedeeld bij de gemeente Gendt. Die overgang ging niet van een leien dakje. In de periode 1795 – 1817 is Hulhuizen als een pingpongbal heen en weer geslagen tussen de verschillende mogendheden: het koninkrijk Pruisen, het koninkrijk Holland, het groothertogdom Berg en het keizerrijk Frankrijk. Zijn de meeste enclaves zoals Huissen, Malburgen en Zevenaar Nederlands geworden op 1 juni 1816, Hulhuizen moest nog negen maanden wachten, omdat Pruisen vond dat daar iets tegenover moest staan.

Hulhuizen werd geruild met Schenkenschans. En, wat voor veel mensen een verrassing zal zijn: vanaf december 1813 tot juni 1816 maakte Hulhuizen deel uit van de gemeente Huissen. In deze lezing, die uit twee delen bestaat, wordt verteld over de lange geschiedenis van Hulhuizen. Het eerste deel gaat over de ‘buitenlandse tijd’, dus de periode tot 1817. Aan bod komt onder andere de geschiedenis van het kasteel Hulhuizen dat rond 1660 ten prooi viel aan het steeds maar oprukkende Waalwater.

hulhuizen-1637Het deel na de pauze gaat over de tijd dat Hulhuizen onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden en Gelders is. We maken een rondje door Hulhuizen en kijken dan naar onderwerpen als Vahali, Hulhuizer Omdracht, De Munnikhof, veerhuis Concordia, Pinksterfestijn, speeltuin-vereniging en de voetbalclubs die Hulhuizen binnen zijn grenzen gehad heeft. Voor de oudere zal het een feest van herkenning zijn.
Waar liggen de grenzen van Hulhuizen eigenlijk. Zo begon Geert Visser het college op 1 maart. Wat is Hulhuizen, waar lag/ligt het en wie mag zich Hulhuizenaar noemen? We zagen dat op die vragen wel 10 verschillende antwoorden mogelijk waren.

*Uitsnede uit een kaart van Jordan von der Waijhe, een Kleefs landmeter uit 1637. Te zien is het kasteel van Hulhuizen met links daarvan een kapel. Rechts van het kasteel stond een kerk, maar die heeft Von der Waijhe niet getekend.

Historische kring Gente

 


Radio Popamo, destijds een begrip in de regio.          Ze komen terug!

Begin jaren 80 was Radio Popamo een begrip in de betuwse, maar vooral ook in de Hulhuizense radiopiraten wereld. Naast bekende namen als Keizerstad, Delta radio en de collega’s van Standje By en Powerhouse, verzorgde Popamo voor veel muziek en een hoop gezellige flauwekul in de ether.

De mooie tijden van weleer zullen herbeleeft gaan worden op 22 april 2017.

Twee jaar lang werd alles uit eigen knip betaald en men werd niet gesponsord zoals hun collega’s. Dit was een keuze. De uitzendingen waren op de zaterdagmiddag van 12:00 tot 16:00 uur op de 103 meter middengolf. De namen Ferry de Wolf, Dik Dekker, Gerard Sonder, Cees Blom en Boy Bensdorp klinken welbekend en waren de artiestennamen welke de dj’s droegen. Van Zuiderzee ballade tot aan wilde klanken van de Golden Earing was de normaalste gang van zaken op het station. Het was meestal een dolle boel tijdens de zaterdagen op de “geheime” locatie alwaar de uitzendingen werden verzorgd. Verzoekplaten werden ruimschoots aangevraagd en met veel plezier de ether in geslingerd en publiek stroomde ook massaal naar de studio.

De strijd werd aangegaan met de radiocontroledienst en het was altijd een kat en muis spel om onder de radar te blijven. Zo was het een hele toer om te voorkomen dat de hele installatie in beslag genomen werd door deze fanatieke wetshandhavers. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een van de medewerkers van het radiostation, halverwege op een vers geploegd akker, met de zender onder de arm en de enkels diep in de modder was gevlucht en zo uiteindelijk was ontkomen.

Het radiostation is gestopt op haar hoogtepunt en was een gemis in de zaterdagse programmering van vele Hulhuizenaren.

Het Comité Hulhuizen200 kondigt hierbij niet zonder trots aan, dat we de heren dj’s bereid hebben gevonden om op de feestdag 22 april, voor één keer de boel aan het draaien te krijgen. De klanken van Radio Popamo zullen weer over het Hulhuizense schallen.

Komt allen op zaterdag 22 april naar de Braderie in Hulhuizen aan de Waaldijk. Aanvang van het gehele programma is om 14:00. Een officiële openings handeling zal om 15:00 door de Burgemeester plaats vinden.

 


 

Omroep Gelderland was te gast op zaterdag 11 maart:

In de ochtend van 11 maart was Omroep Gelderland live in de uitzending vanuit het buurtschap Heerlijkheid Hulhuizen. Het programma ‘Ridders van Gelre’ duurde van 10:00 uur in de ochtend tot 12:00. Vanaf 07:00 kwam Ridder Rene Arendsen met regelmaat live in de uitzending en deed verslag van de gebeurtenissen.  

Samen met Ridder Rene, één van de Ridders, trokken we in een wandeling langs de vele historische punten en werden er interviews afgenomen met betrokkenen.

U had de mogelijkheid om een minicollege over de geschiedenis van Hulhuizen bij te wonen. Deze werd verzorgd door de Historische kring Gente.

Het Comité Hulhuizen200 dankt Omroep Gelderland en de Historische kring Gente hartelijk voor de samenwerking.Radio Popamo, het fenomeen uit Hulhuizen kwam weer tot leven tijdens de festiviteiten op 22 april in Hulhuizen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was erg gezellig  tijdens de reünie van deze boy’s uit Hulhuizen.

De DJ’s; Dick Dekker, Boy Bensdorp, Cees Blom en Gerard Sonder hebben weer heerlijke plaatjes gedraaid zoals vanouds. De zender werd weer van zolder gehaald en er gingen vele anecdotes over de tafel.