Comité Hulhuizen200 te gast in Kekerdom en Tolkamer.

        

Op uitnodiging van d Gemeente Rijnwaarden, was het voltallige Comité Hulhuizen200 te gast in Tolkamer. Rijnwaarden vierde zaterdagmiddag de overdracht van de Kleefse enclaves Lobith en Spijk en herdachten deze met een feestprogramma op de trappen van de Europakade in Tolkamer. Daarna stond een overtocht naar Kekerdom op het programma. Aldaar waren ook diverse activiteiten georganiseerd. 


Waar liggen de grenzen van Hulhuizen

Het is klaarblijkelijk erg lastig , om de huidige grenzen van de heerlijkheid Hulhuizen aan te geven. Deze vraag werd uitvoerig behandeld tijdens de lezing op woensdag 1 maart. Waar liggen volgens u de grenzen van Hulhuizen? Onze ervaring leert dat als er 10 mensen worden gevraagd, er ook 10 verschillende antwoorden komen. 


Nostalgische ijspret in Hulhuizen

Tientallen jaren terug was het een feest als het langdurig vroor in de winter. Want dat betekende schaatspret in de frisse buitenlucht voor jong en oud. Tegenwoordig schaatsen we, bij gebrek aan strenge vorst, op tijdelijk gecreëerde schaatsbanen. Dat kan niet tippen aan de beleving van vroeger volgens ingewijden. Vroeger veranderde de voetbalvelden van Hulhuizen door het bevroren kwelwater in een enorme witte ijsvlakte. Vertier voor de buurt dichtbij huis en veilig omdat de ondiepe wakken niet meteen een compleet nat pak opleverden. De ouderen maakten furore op het ijs met de meest sierlijke slagen en gracieuze bewegingen op hun schaatsen. IJsdansen. Een vak apart.

De jeugd vermaakte zich met dollen, glijden, sleetje rijden en lachen. Ja, want niet voor iedereen was schaatsen meteen een makkelijk gebeuren. Schaatsen leerde je toch door vallen en opstaan. Gewoon doen, met behulp van een stoel of aan de hand van een ander. Stoere jongens maakten met zelfgemaakte ijsschuivers, gemaakt van een bezemsteel en een stuk hard plastic, hun eigen ijshockeyveld.
Met eveneens in elkaar geknutselde sticks en een puck streden ze om de eer van de doelpunten. Bij al deze inspanningen ontbrak ook een koek en zopie kraam niet. Kleumend en met gezonde blossen op de wangen genoot je daar van een heerlijke warme drank en iets lekkers om te smikkelen.

Ja, dat waren nog eens tijden…

Tekst: Saskia Maters, Foto’s: Ria Schouten


Facebook

Hulhuizen aan de Waal

Buurtpreventie

Buurtprevent Hulhuizen

E-mail

E-mail
Hulhuizen200

 

Speelweek in Hulhuizen: Een impressie van afsluiting van speelweek 2015. In 2017 wordt de speelweek voor de 10e maal georganiseerd door een grote groep vrijwilligers van de speeltuinvereniging Hulhuizen.